De geknipte mens


In het najaar van 2019 gingen we in gesprek over hoe we als bedrijf maatschappelijke impact kunnen creëren. Nu is het tijd om even terug te plooien op zichzelf.

Want bedrijven bestaan uit mensen. En elke mens heeft de keuze (of de verantwoordelijkheid?) om zichzelf te ontwikkelen. Maar wat is ontwikkeling überhaupt? Betekent het een continu streven naar meer – meer macht, geld, kennis? Of betekent het een betere match tussen onze mogelijkheden en dat waar onze omgeving nood aan heeft? In hoeverre is de mens maakbaar en worden we straks allemaal designer humans? Deze vragen zijn cruciaal in een tijdperk waarin technologisch steeds meer mogelijk is. Kunnen we de nieuwe mogelijkheden optimaal benutten en ook nog mens blijven?

Onder de noemer ‘de geknipte mens’ onderzoeken we de relatie tussen wat gegeven is en wat we ervan maken, tussen feit en future, tussen wie u bent en wie u wil zijn. Ergens geknipt voor zijn (bv. voor de job) staat gelijk aan ervoor dienen, in het plaatje passen. Maar als we van ‘verknipt’ spreken, krijgen we ineens een minder positief beeld: gek, gestoord. Hoe dun is de lijn tussen ge- en ver-? En kunnen we iemand of willen we onszelf zodanig opknippen tot het perfecte plaatje?

Deze vragen zijn voor geen enkele functie relevanter dan voor de finance functie. Want het is een van de snelst digitaliserende functies. De ruimte om nieuwe taken op te pakken wordt daardoor groter dan ooit. Dit betekent echter ook dat daarvoor andere vaardigheden, een aangepaste mindset en meer diverse profielen nodig zijn. Voor u als CFO wordt uw leiderschap dan ook meer dan ooit op de proef gesteld. Hoe moet u anders leiding geven? Hoe ontwikkelt u zichzelf hiertoe? Waar vindt u de profielen van de toekomst? En aan welke snelheid neemt u uw mensen mee met de veranderingen?

We nodigen u uit om u te verwonderen over de menselijke soort en dus over uzelf en uw medewerkers. Leer bijvoorbeeld hoe het menselijk brein werkt en hoe we die kennis kunnen inzetten om betere interpersoonlijke relaties te bouwen. Wat de kracht van emoties en van kwetsbaarheid is. Hoe we in dna kunnen knippen en wat de mogelijkheden maar ook ethische implicaties van artificiële intelligentie zijn. Tot welke fysieke en mentale prestaties mensen in staat zijn, individueel én collectief.

Hopelijk krijgt u tijdens de dag zowel geknipte als verknipte gedachten!

SPREKERS 2020

 
1. Elke Geraerts
Elke Geraerts
Doctor in de psychologie en managing partner van Better Minds at Work
In haar boeken en lezingen slaat Elke de brug tussen academisch onderzoek en het bedrijfsleven.
Op CFO Day zet Elke de mens centraal in haar pleidooi voor ‘authentieke intelligentie’ (een knipoog naar artificiële intelligentie).
Over welke onvervangbare kwaliteiten beschikt het menselijk brein?
Welke bijzondere kenmerken leveren ons een competitief voordeel op in vergelijking met onze digitale tegenhangers?
Elke beargumenteert waarom we moeten investeren in verbeeldingskracht en mentale lenigheid, en wat het u als leidinggevende oplevert om uit te gaan van de expertise van uw medewerkers.

Elke Geraerts

Marian Donner2
Marian Donner
Auteur van o.a. het 'Zelfverwoestingsboek
Nooit zijn er volgens haar meer boeken, video’s en Ted Talks geweest die ons vertellen hoe we een betere versie van onszelf worden. Als we maar ons huis opruimen, mediteren en in het nu leven, komt alles goed. Ondertussen lijden steeds meer mensen aan depressie, angststoornissen en burn-outs. Waarom? We denken dat er iets mis is met ons, dat wij degenen zijn die moeten veranderen en dat het onze schuld is dat we niet meekunnen. Marian brengt op CFO Day een verhaal over de hedendaagse cijfermanie. Over de mens als iets wat meetbaar, voorspelbaar en dus beheersbaar is, in een wereld van data, protocollen en procesmanagement. Ze roept op om de teugels te laten vieren, om te falen, om af te wijken van de norm, en zo een systeem te ondermijnen dat ons allemaal naar beneden haalt.

Marian Donner

 

 
Adrie van der Poel
Adrie van der Poel
Voormalig wielrenner en veldrijder

Adrie wist dankzij hard werk zes keer een grote klassieker op zijn naam te schrijven, won twee etappes in de Tour de France en werd wereldkampioen veldrijden. Tegenwoordig coacht hij zijn zoon Mathieu. Tijdens deze rondetafel gaat u met Adrie in gesprek over nature versus nurture: in welke mate wordt de mens bepaald door de genen en in welke mate door de omgeving? Hoeveel is talent en hoeveel is training? De coachingtechnieken van Adrie kunt u uiteraard doortrekken naar uw team: hire for attitude, train for skill?

Adrie van der Poel

Ignace Van Doorselaere
Ignace Van Doorselaere
CEO van Neuhaus

Ignace ontwikkelde vanuit zijn verdieping in vechtsporten een visie op het (bedrijfs)leven. 4F staat voor Flexible Focus, Fair Fight. U hoort niet alleen hoe u als leider in uw bedrijf deze principes kan toepassen, de inzichten van Ignace kunnen ook een verrijking zijn voor hoe u in het leven staat. Zijn nieuwe boek ‘De weg naar oneindig’ behandelt vanuit diezelfde visie de vraag “Waarom zullen wij als bedrijf altijd blijven bestaan?” Ignace illustreert zijn verhaal met zijn ervaringen bij AB InBev, Vandevelde en Neuhaus.

Ignace Van Doorselaere

 

 
Dirk Draulans
Dirk Draulans
Bioloog, journalist en schrijver

Hoe maakbaar is de mens nu feitelijk? Dirk brengt een stand van zaken m.b.t. genetica en het knippen in DNA. Hij staat ook stil bij de ethische vragen die dit oproept: krijgen we straks een wereld vol perfecte mensen en hoe definiëren we die perfectie? Ontdek bovendien de biologie in leiderschap en of het wel zo realistisch is dat al uw medewerkers zich gaan bij- en omscholen.

Dirk Draulans

Hans Diels_credit 'KMO insider'
Hans Diels
Expert geopolitiek

De mens mag nog zo zijn best doen, soms zijn we onderhevig aan externe omstandigheden of gebeurtenissen. Hans Diels zal de rondetafel rond ‘duty of care’ inleiden. Wat als er een groot, onvoorzien probleem (bv. coronavirus) opduikt? Hoe bereidt u zich daar als bedrijf op voor en hoe gaat u ermee om? Welke verantwoordelijkheid hebt u tegenover uw mensen? Bent u zich voldoende bewust van de impact die (geopolitieke) gebeurtenissen kunnen hebben op uw bedrijfsvoering?

Hans Diels

 

 
Mieke.DeKetelaere003
Mieke de Ketelaere
Program Director AI bij Imec

Mieke de Ketelaere

Kopie van Hans Claus_fotograaf Nollet
Hans Claus
Directeur gevangenis Oudenaarde

Hans Claus

 

 
Jan Laurijssen_web
Jan Laurijssen
Sr. Managing Consultant, Kenniscentrum SDWorx

Jan Laurijssen

Marion Debruyne (roze) en Katleen De Stobbeleir (rood)
Katleen De Stobbeleir
Professor Leadership en partner bij Vlerick Business School

Katleen De Stobbeleir

 

Partners 2020

Kasteel van Brasschaat

  • Gemeentepark 5
    2930 Brasschaat
    België